Uuden monipolttoainevoimalaitoksen peruskivi muurattiin naantalissa

Turun Seudun Energiantuotanto Oy:n (TSE) uuden monipolttoainevoimalaitoksen peruskivi muurattiin maanantaina Naantalissa. Uusi voimalaitos korvaa osittain Naantalin vanhan noin 50 vuotta käytössä olleen hiilivoimalaitoksen.

Yksi uuden voimalaitoksen keskeisistä tavoitteista on lisätä uusiutuvan energian käyttöä. Uudessa monipolttoainevoimalaitoksessa voidaan käyttää biopolttoaineita, turvetta, kivihiiltä ja hyvälaatuista kierrätyspolttoainetta. Biopolttoaineen osuus tulee olemaan käynnistysvaiheessa 40 prosenttia ja tavoitteena on nostaa se myöhemmin 60-70 prosenttiin. Biopolttoaineena on tarkoitus käyttää pääosin paikallista metsähaketta, joka kerätään ja kuljetetaan 100-150 kilometrin säteeltä laitoksesta.

Peruskiven muuraustilaisuudessa puhuivat sisäministeri Petteri Orpo, TSE:n hallituksen puheenjohtaja ja Turku Energian hallituksen jäsen, kansanedustaja Ilkka Kanerva, YIT:n toimitusjohtaja Kari Kauniskangas ja johtaja Markus Rauramo Fortumista. Voimalaitoksen peruskiven sisään muurattiin lieriö, johon laitettiin kolikkoja, päivän lehti sekä esitteitä tiedoksi tuleville sukupolville.

Rakennustyöt edenneet hyvin

Yhdistetyn lämpöä ja sähköä tuottavan CHP -voimalaitoksen rakennustyöt ovat edenneet asetetussa aikataulussa. Rakennustyöt toteutetaan ns. allianssimallilla työnimellä POLTE, jossa päätoteuttajana on rakennusyhtiö YIT ja suunnittelijoina A-Insinöörit ja Insinööritoimisto AX-LVI. Tämä on ensimmäinen teollisuuskohde Suomessa, jossa sovelletaan allianssimallia.

Työmaan vahvuus on tällä hetkellä noin 100 henkilöä. Työntekijöiden määrä lisääntyy jatkuvasti saavuttaen 600 henkilön huippunsa ensi vuoden syksyllä.

”Energiaverotuksen muutokset ovat vahvistaneet monipolttoainevoimalaitoksen investoinnin perusteita. Hanke on edennyt myös asetetun aikataulun ja budjetin mukaisesti eikä yllätyksiä ole toistaiseksi ilmennyt. Tosin paljon on vielä tekemättä”, kertoo TSE:n toimitusjohtaja Tapani Bastman.

Hankkeen toteutusvaihe päättyy voimalaitoksen valmistumiseen syksyllä vuonna 2017. Uuden voimalaitoksen investointikustannus on 260 miljoonaa euroa. TSE:n suurimmat omistajat ovat Fortum ja Turku Energia, joiden lisäksi paikallisia omistajia ovat myös Raision, Kaarinan ja Naantalin kaupungit.

Raaka-aineen hankintaneuvottelut käynnistyneet rivakasti

Biopolttoaineen hankintaneuvottelut ovat käynnissä ja sopimukset allekirjoitetaan vielä tänä syksynä eli kaksi vuotta ennen laitoksen käynnistymistä. Käydyt neuvottelut vahvistavat, että alueelta on saatavissa biopolttoainetta tavoitetason (40 %) edellyttämä määrä.

Lisätietoja antavat:

Toimitusjohtaja Tapani Bastman, puhelin 040 577 8122

Viestintäpäällikkö Timo Tunturi, puhelin 040 137 1871

Turun Seudun Energiantuotanto Oy:n tehtävänä on huolehtia Turun alueen perusenergian tuotannosta taloudellisesti ja tehokkaasti monipuolisella tuotantokapasiteetilla. Yhtiön osakkaina ovat Fortum (49,5%), Turku Energia (39,5%) ja kaupungit Raisio (5%), Naantali (3%), Kaarina (3%).

Siirry takaisin sivun alkuun