Naantalin jalostamon kaasua energiantuotantoon Naantalin voimalaitokselle

Turun Seudun Energiantuotanto Oy (TSE) ja Neste Oyj:n Naantalin jalostamo ovat solmineet sopimuksen jalostamokaasun toimittamisesta TSE:n Naantalin voimalaitokselle.  Kaasulla tuotetun energian arvioitu määrä on suuruusluokkaa 80 gigawattituntia (GWh) vuodessa, mikä vastaa noin kolmea prosenttia (3 %) uuden monipolttoainevoimalaitoksen polttoainemäärästä.  Kaasun toimitukset on tarkoitus aloittaa marraskuussa 2017.

Nesteen Naantalin jalostamon prosessissa syntyy myös kevyttä kaasua, jota sopimuksen mukaisesti toimitetaan Naantalin voimalaitoksen kattiloihin höyryn tuottamiseksi. Kaasun siirtämiseen ja polttamiseen tarvittavat investoinnit jäävät pieniksi muodostuen lähinnä kolmos- ja neloskattiloiden poltinmuutoksista. Tarvittava siirtoputkisto on jo olemassa.

– Sopimus on merkittävä ajatellen jalostamon ja voimalaitoksen tiivistä ja pitkäaikaista yhteistyötä. Nesteen toimittama kaasu hyödynnetään voimalaitoksellamme korkeapaineisen höyryn tuottamiseen ja se palautetaan matalapaineisena höyrynä Nesteelle heidän jalostamoprosessin energialähteeksi. Jalostamme kaasusta osittain myös sähköä.  Kokonaisuutena erinomainen esimerkki kaikkia hyödyntävästä yhteistyöstä, toteaa toimitusjohtaja Tapani Bastman Turun Seudun Energiantuotanto Oy:stä.

Laitokselle poltettavaksi tuotava kaasu korvaa kokonaisuudessaan Naantalin voimalaitoksen käyttämää kivihiiltä polttoaineena.

– Naantalin jalostamolla toteutettujen muutosten yhteydessä tuli tarjolle energiantuotantoon sopiva kaasujae. TSE on luonteva yhteistyökumppani sen hyödyntämiseen. Siirtoputkistokin oli jo valmiiksi olemassa laitosten välillä. Sopimus jalostamokaasun hyödyntämisestä voimalaitoksella vahvistaa entisestään voimalaitoksen ja jalostamon pitkäaikaista yhteistyötä ja mahdollistaa myös jalostamon höyrytoimituksen kasvattamisen aiempaa suuremmaksi, kertoo tuotantojohtaja Jukka Kanerva Neste Oyj:n öljytuotteista.

Lisätietoja:
Toimitusjohtaja Tapani Bastman, Turun Seudun Energiantuotanto Oy
puhelin 040 577 8122
tapani.bastman@tset.fi

Tuotantojohtaja Jukka Kanerva, Neste Oyj
puhelin 050 458 7489
jukka.kanerva@neste.com

Siirry takaisin sivun alkuun