Blogi: Maailmantilanteen muuttuessa TSE jatkaa työtä toimitusvarmuuden eteen ja kohti ilmastotavoitteita

Ukrainaa, maailmaa ja mieliämme järkyttäneen, Venäjän aloittaman sodan seurauksena keskustelu on kääntynyt vahvasti varautumiseen liittyneisiin teemoihin. Energian toimitus- ja omalta osaltamme myös huoltovarmuudesta vastaavana yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisenä toimijana teemme osamme, jotta energiahuolto pelaa häiriötilanteessa.

Viime viikot olemme tiiviisti keskittyneet varmistamaan tulevan lämmityskauden polttoainehuoltoa yhdessä pitkäaikaisten ja luotettavien kumppaniemme kanssa. Heti sodan ensi metreillä oli selvää, että energiahuollossa emme voi enää luottaa venäläistä alkuperää olevien polttoaineiden toimitusten varmuuteen ja ryhdyimme toimenpiteisiin niiden korvaamiseksi kotimaisilla vaihtoehdoilla ja muiden alkuperämaiden biopolttoainetoimituksilla. Onneksi keinovalikoimassamme oli edelleen myös kotimainen turve – nyt sitä tarvitaan siihen tarkoitukseen, mistä sen taru 70-luvun energiakriisissä sai alkunsa.

Tavoitteemme luopua kivihiilestä tänä vuonna ei ole muuttunut

Koronaepidemian nyt jäädessä julkisuudessa vähemmälle ja suurempien murheiden alle, näkyvät sen vaikutukset edelleen toiminnassamme. Olimme tavoitelleet nyt kevättalvella saattavamme päätökseen Naantalin voimalaitoksen hukkalämpö- ja merivesilämpöpumppuprojektimme, jolla nostetaan laitoksen lämmöntuotantokapasiteettia 10 MW päästöjä lisäämättä ja kivihiiltä korvaten. Projekti on alkuperäisestä tavoitteestaan myöhässä koronapandemian aiheuttamien laite- ja materiaalitoimitusten viivästyttyä, mutta ennakoimme sen valmistuvan kuitenkin hyvissä ajoin ennen seuraavaa lämmityskautta.

Toinen toimintaamme merkittävästi vaikuttava projekti, jonka osalta teemme vielä viimeistelytöitä, on SRF-investointi. Olemme viime syksystä lähtien käyttäneet kaupan ja teollisuuden kierrätykseen kelpaamattomasta jätteestä valmistettua polttoainetta korvataksemme kivihiiltä. Määrää nostetaan hiljalleen, eikä strateginen tavoitteemme luopua fossiilisista, ei-jäteperäisistä polttoaineista Naantalin voimalaitoksen nelosyksikön tavanomaisena polttoaineena tänä vuonna ole muuttunut, vaikka maailma ympärillämme onkin mennyt ylösalaisin.

TSE:n strategiset hankkeet menevät siis vahvasti eteenpäin haasteista huolimatta ja samalla tehostettu työ varautumisen osalta on käynnissä. Toimitusvarmuudesta huolehtiminen on meille arkipäivää normaalioloissakin ja varautuminen ”takaraivossa”. Asiakkaamme voivat olla huolettomin mielin energiahuollon varmuuden osalta – varautuminen on osa ydintekemistämme.

”Energian toimitus- ja omalta osaltamme myös huoltovarmuudesta vastaavana yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisenä toimijana teemme osamme, jotta energiahuolto pelaa häiriötilanteessa”, sanoo Turun Seudun Energiantuotanto Oy:n toimitusjohtaja Maija Henell.

Maija Henell
Toimitusjohtaja, Turun Seudun Energiantuotanto Oy

Siirry takaisin sivun alkuun